Jussi Adler Olsen är en av Danmarks största författare, och vi känner alla till honom från en av hans ”best seller” serier, Avdelning Q. Böckerna var så gripande och populära att den första boken ”Kvinnan i rummet” filmatiserades 2013.

Filmen blev, precis som böckerna, en jättesuccé och de är fortfarande igång med att filmatisera resterande, men om du inte kan vänta på filmerna eller föredrar att få alla detaljer som man vanligen får i böcker, så kan du lyssna gratis på böckerna med Bookbeat.

Avdelning Q-böckernas följd

Serien består av totalt 7 böcker, som ska läsas eller lyssnas på i den följd de listats nedan. Du kan läsa en kort resumé av varje bok och följa en länk dit du kan läsa eller lyssna på boken.

Du hittar alla Avdelning Q-böckerna på Bookbeat, där du nu kan registrera dig gratis i 14 dagar utan någon bindning.

Bok 1: Kvinnan i rummet

Kvinnan i rummetEn vinterdag försvinner den unga politikern Merete Lynggaard. Efter att media kastat sig över historien och kommit med diverse teorier om vad som skett politikern, sätter polisen omedelbart igång en utredning. Den ger dock inga resultat.

Först då den hårt prövade kriminalinspektören Carl Mørck blir ledare för den nyupprättade avdelningen ”ärenden av särskild art”, händer något avgörande för fallet. Snart är Carl Mørck och hans assistent Assad en hänsynslös brottsling på spåren. Denna brottsling har en plan, frågan är om Carl Mørck och Assad lyckas klara upp den, eller om de själva faller offer för brottslingens plan.

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 2: Fasanjägarna

FasanjägarnaÅr 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar på att mördaren finns bland en grupp internatskoleelever, som kommer från några av de mest välbärgade familjerna i Danmark. Bevisen räcker dock inte till, och därför läggs saken på hyllan.

Nio år senare ger en av de misstänkta sig till känna och erkänner att han låg bakom morden. Fallet verkar därmed uppklarat, tills fallet av outgrundliga orsaker hamnar på kriminalinspektören Carl Mørcks skrivbord, han som leder polisens avdelning Q. Han tror först att det rör sig om ett fall som felaktigt hamnat hos honom, men då han gräver djupare i saken upptäcker han något som inte stämmer. Tillsammans med sin assistent Assad undersöker de saken, och upptäcker att det finns kopplingar mellan hemlösa Kimmie och tre av Danmarks mäktigaste män. De letar efter henne, då hon sitter på information som kan krossa dem. Men kommer de hitta henne och har hon verkligen det de söker?

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 3: Flaskpost från P

Flaskpost från PI Skottlands yttersta ände, på en polisstation i Wick, hade det funnits en repad flaska under väldigt lång tid. Det var aldrig någon som lade märke till flaskan, eller det brev som låg inuti. Därför var det inte heller någon som funderade över vad de halvt utsuddade bokstäverna som utgjorde ordet ”HJÄLP” kunde betyda.

Då kriminalinspektör Carl Mørck får flaskposten, tror han först att det rör sig om ett pojkstreck. Men då han och hans assistent Assad avkodar mer av brevet, upptäcker de att det kommer från två pojkar som fördes bort under 90-talet, och sedan dess är flaskposten det enda livstecknet man fått från dem. Carl och Assad dras sedan längre och längre in i kidnapparens nät och kommer fram till att han fortfarande är aktiv.

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 4: Journal 64

Journal 64För bara 40 år sedan fördes missanpassade danska kvinnor bort till en liten ö, där ondska och tortyrliknande metoder användes för att hålla ordning. Till denna ö kom Nete Hermansen men hon tog sig även därifrån igen, eller det var åtminstone vad hon trodde. Då det förflutna plötsligt hann ikapp henne och blev till en av avdelning Q:s mest komplicerade fall, med frågor som: Vad hände med henne? Vad hände med de andra kvinnorna? Och vem låg bakom det?

Kriminalinspektör Carl Mørck har redan fullt upp med mordutredningar och sitt privatliv, men hans två assistenter övertalar honom likväl till att öppna upp fallet på nytt, som för 23 år sedan fick våldsamma konsekvenser för de inblandade. Det går snabbt upp för de tre utredarna att fallet bara är en liten del av något mycket större, som innefattar övergrepp av den allra grövsta sorten, som tillsynes fortfarande äger rum. Lugnt och stilla sätts utredningsarbetet igång, det är ett fall som kommer till att tära på Carl, både på grund av att hans assistenters, Roses och Assads, engagemang i fallet blir livsfarligt men även för att när han äntligen tror att fallet klarats upp, tar en ny kallblodig spelare sig in på plan.

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 5: Marcoeffekten

MarcoeffektenEn tidning skrev ”världens tråkigaste dag” om 11 april 1954. Men för Marco var det den värsta dagen som han någonsin varit med om. Det var dagen då hans farbror, Zola föddes, som senare i sitt liv cyniskt bryter ner och missbrukar människor samt tvingar in andra i kriminalitet. Marco kommer därmed få använda sitt huvud till att tigga, stjäla och begå inbrott. Han är duktig men avskyr allt Zola står för.

Då han upptäcker att familjen vill göra honom till krympling blir han tvungen att fly och ta sig långt bort från familjen. Månader efter flykten stöter han på ett plakat med en saknad man, en man som han tidigare sett i närheten av sitt tidigare hem. Därefter måste Marco kämpa för sitt liv då Zola är honom på spåren. Marco tvekar på om han ska använda sin kännedom för att göra upp med Zola och klanen, som även inkluderar hans far? Kan han bevisa något och ska han involvera polisen?

Vad Marco inte vet är att det inte enbart är Zola och klanen som önskar se honom död. I Avdelning Q kastas Carl, Assad och Rose in i fallet, och upptäcker snabbt att det handlar om korruption och allvarliga brott ända upp på ministernivå och långt ut i Afrikas djungel.

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 6: Den gränslöse

Den gränslöseCarl Mørck som leder Avdelning Q blir, mitt i sin sedvanliga tupplur på morgonen i polisstationens källare, uppringd av en kollega från Bornholm. Det går snabbt upp för Carl att hans kollega håller på att pracka på honom ett nytt fall, varpå han verkar avvisande i telefonen och sedan läggs luren lugnt på i andra änden.

Ett par timmar senare får det oväntade konsekvenser och leder till en mer än vanligt rasande Rose, som är Carls assistent.  Han leder nu Avdelning Q i ett sjutton år gammalt fall, om en ung kvinna som försvann från sin högskola och hittades mördad, hängande i ett träd. Carl står nu inför en mystisk utredning, samtidigt som en manipulativ person skyddar sig själv och de sina med alla medel. Under utredningens gång utmanas Rose, Assad, Carl och den nytillkomna Gordon på flera sätt, och hemligheter samt gamla fall riskerar att komma dem emellan.

Lyssna gratis på Bookbeat

Bok 7: Selfies

SelfiesLedningen på polisstationen uppdagar att Avdelning Q:s uppklaringsprocent ligger långt under det förväntade. Beviset för det motsatta ligger hos Rose, men hon har hamnat i en psykos som döljer saker från ett mycket mörkt förflutet, där det kanske har begåtts ett fruktansvärt brott.

Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist inleder en dödlig jakt efter unga kvinnor. Samtidigt planeras även nya brott på annat håll. Kan dessa brott ha ett samband eller är de helt orelaterade?

Carl, Assad och Gordon står inför en större uppgift som är ett riktigt pussel, och det samtidigt som kollegan Rose har stora problem. Fyrklövern har förlorat en medlem, vilken betydelse kommer det ha för Avdelning Q? Kan de undvika nerläggning? Och kommer morden i Köpenhamn någonsin upphöra?

Lyssna gratis på Bookbeat

Om du har frågor, så skriv avslutningsvis nere i kommentarsfältet.