Liksom vi vuxna är många barn intresserade av att läsa. När barnen kommer upp i den så kallade bokslukaråldern kan det gå åt flera böcker i veckan. Att gå till biblioteket eller bokaffären så ofta är inte praktiskt och det är här streamingtjänster för böcker kommer in. I Sverige finns det nämligen flera streamingtjänster för böcker där du mot en fast månadskostnad kan streama eller ladda ner så många böcker du önskar på din smarttelefon eller surfplatta.

De två stora streamingtjänsterna för böcker; Bookbeat och Nextory erbjuder alla en gratis testperiod på 14 dagar. Det ger dig tillräckligt med tid att testa de olika utbuden och se om något av dem passar dig och ditt barn.

Barnböcker på Bookbeat gratis

Även Bookbeat har ett stort utbud av barnböcker. Företaget grundades 2015 på uppdrag av Bonnier och streamingtjänsten innehåller en hel del exklusiva titlar som inte kan hittas någon annanstans. Många av böckerna finns både som e-bok och ljudbok för att passa alla lässtilar.

Bland de böcker du kan välja bland finns Nalle Puh, Pettson och Findus och Pelle Svanslös vilka passar utmärkt för de yngre barnen. För äldre barn och ungdomar finns ett stort utbud av både modern och klassisk ungdomslitteratur i form av exempelvis fantasyromaner som Twilight-serien och Sagan om ringen.

Prova Bookbeat gratis i 14 dagar

Barnböcker på Nextory gratis

Nextory såg dagens ljus år 2016 och skryter om ett av marknadens största utbud. Streamingtjänsten har som mål att bli den största aktören inom svensk streaming av böcker och har spenderat mångmiljonbelopp på uppköp av tusentals e-böcker och ljudböcker.

Här hittar du populära och världskända barnböcker som Kalle och chokladfabriken, Jorden runt på 80 dagar, böckerna om Narnia och piratäventyret Skattkammarön. Självklart finns också moderna barnböcker tillgängliga som exempelvis godnattsagan Kaninen som så gärna ville somna och bokserien om shetlandsponnyn Sigge.

Även Nextory erbjuder böcker i form av såväl e-böcker som ljudböcker och tjänsten passar därför alla barn oavsett lässtil och ålder.

Bra gratis ljudböcker för barn

Det finns en uppsjö av bra ljudböcker för barn att välja mellan. Alla tre streamingtjänster har enorma och högkvalitativa utbud som passar barn med alla tänkbara intressen. Som en bonus erbjuder Bookbeat och Nextory en gratis testperiod på 14 dagar. Under testperioden får du gratis tillgång till alla de ljudböcker för barn som streamingtjänsterna har i sitt utbud.

Om du är ute efter pedagogiska böcker för de allra minsta i familjen kan lärorika barnböcker som Kalle Kunskap varmt rekommenderas. Andra lättlästa och pedagogiska barnböcker är Jujja Wieslanders bokserier Lillebror leker och Dagspöket som behandlar vardagliga händelser på ett lättförståeligt sätt.

Äventyrslystna barn kan med fördel lyssna på klassiker som Bröderna Lejonhjärta, Mio, min Mio och Harry Potter medan de som är lite äldre har Charlaine Harris kända vampyrserie True blood och den historiska romanen Månskensvargen att förtrollas av.

Skulle du vilja ha en mer utförlig lista med recensioner av de bästa ljudböckerna som kan streamas i Sverige kan du ta en titt på våra listor över de 10 bästa barnböckerna och de 10 bästa ljudböckerna för barn.

Som du ser finns det ett oändligt antal bra barnböcker tillgängliga för streaming och vi har bara nämnt ett fåtal av dessa. Genom att testa streamingtjänsterna gratis under 14 dagar har du och ditt barn gott om tid på er att själva testa utbudet genom att lyssna och läsa på de böcker som verkar intressanta. Kanske hittar ni en ny favorit på köpet?