Det är inte bara vi vuxna som älskar böcker. Även de små i familjen kan njuta av tusentals barnböcker inom alla tänkbara genrer. Här har vi samlat de 10 bästa barnböckerna på Storytel, både tidlösa klassiker och moderna böcker för barn i alla åldrar.

God natt, Alfons Åberg

God natt Alfons Åberg bok StorytelAlfons blir nattad av pappa men han vill inte sova. Hur löser man det? Jo, med hyss så klart! Sovrummet är stökigt och Alfons kan absolut inte lägga sig förrän pappa har städat det. Sedan måste han ju ha sin nallebjörn också, annars kan man ju inte sova. Och om han verkligen känner efter är han nog rätt så törstig också… I God natt, Alfons Åberg målar Gunilla Bergström upp ett scenario de flesta föräldrar upplevt någon gång och som säkert väckt en del frustration. Den glada och skojfriska boken kom ut redan 1972 och räknas fortfarande som en av de populäraste barnböckerna i Sverige.

God natt, Alfons Åberg finns tillgänglig som både e-bok och ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Sunes Sommarstuga

Sunes Sommarstuga bok på StorytelI Sunes Sommarstuga stiftar vi åter bekantskap med tjejtjusaren Sune. Mamma Karin har fått för sig att skaffa en sommarstuga vilket hela familjen uppskattar. När de kommer till stugan visar det sig snart att en hel del måste fixas, vilket pappa Rudolf erbjuder sig att göra. Tyvärr går inte allt som planerat och ju mer han arbetar på sommarstugan, desto värre blir det. Samtidigt har Sune fått syn på fyra snygga tjejer han gärna vill få chans på. Problemet är bara att tjejerna bor på ett flyktingboende och inte talar svenska. Hur gör man då om man ska tjusa tjejer? Sunes Sommarstuga tar upp aktuella och viktiga frågor samtidigt som boken har samma humoristiska charm som vanligt. Lättläst och intressant för barn i lågstadieåldern.

Sunes Sommarstuga finns tillgänglig som ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Näpp! sa Alfons Åberg

Näpp sa Alfons Åberg på StorytelMaten är klar! Pappa har gjort i ordning jättegoda köttbullar men Alfons vill inte äta. Han vill bara leka med katten Pussel oavsett hur mycket pappa tjatar om maten. Varken ilska eller skoj fungerar som övertalning och pappa blir alltmer frustrerad. Att småbarn matvägrar känner nog de flesta föräldrar igen. I Näpp! sa Alfons Åberg lär vi oss hur viktigt det är att barn och föräldrar lyssnar på varandra. Kanske är det inte alltid tjat och bråk som gör susen när barnen vägrar lyssna.

Näpp! sa Alfons Åberg finns tillgänglig som både e-bok och ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Sjukhusmysteriet

Sjukhusmysteriet på StorytelBokserien om LasseMajas detektivbyrå har roat barn i bokslukaråldern sedan 2002. I Sjukhusmysteriet har Lasse och Maja åkt skridskor med Sara och Dino. Tyvärr sker en olycka på isen och Sara faller olyckligt. Hon har brutit benet! Lasse och Maja följer med henne till sjukhuset där hon ska gipsas och där stöter de på polismästaren. Det visar sig att många patienter blivit av med sina smycken medan de gipsats. Kanske finns det en tjuv på sjukhuset? Tur att LasseMajas detektivbyrå är där och kan lösa fallet.

Sjukhusmysteriet finns tillgänglig som både e-bok och ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Diamantmysteriet och Hotellmysteriet

Diamantmysteriet och Hotellmysteriet bok StorytelBarn som älskar serien om LasseMajas detektivbyrå kan glädja sig över möjligheten till två böcker i en. Den här gången tar Lasse och Maja sig an två helt olika fall i den lilla staden Valleby. I Diamantmysteriet är det någon av de anställda som stjäl diamanter av guldhandlaren Muhammed Karat. Vem det är har inte polisen lyckats tagit reda på så nu kallas LasseMajas detektivbyrå in. I Hotellmysteriet får stadshotellet besök av den fina familjen Åkerö. Med sig har de en mycket älskad och värdefull hund som snart försvinner spårlöst. Var är hunden och har någon kidnappat den?

Diamantmysteriet och Hotellmysteriet finns tillgänglig som ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Rum 213

Rum 213 bok på StorytelDen här sommaren är Elviras bästa vän Sibel bortrest och hon vet inte riktigt vad hon ska göra. Mamma känner sig orolig för henne och ordnar en plats på kollo där Elvira träffar Bea och Meja. De ska vara hennes rumskamrater och gänget blir tilldelade rum 213. Snart visar det sig att rum 213 inte är som något annat rum på kollot. Bea förföljs av en vitklädd flicka som bara hon kan se och rykten går om att allt inte står rätt till med rummet. Rum 213 är en rysare för barn i mellanstadieåldern som snabbt blivit en älskad och modern klassiker.

Rum 213 finns tillgänglig som både e-bok och ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Vems mormor?

Vems Mormor på StorytelNalle älskar sin mormor. De leker och stojar tillsammans och mormor blir aldrig trött. Tur att Nalle inte behöver dela sin mormor med någon! Nalle har också andra släktingar, till exempel en kusin. Men kusinen säger att mormor egentligen heter farmor och bara är hennes. Någon farmor känner inte Nalle till och om kusinen ska dumma sig på det här sättet vill hon inte ha någon kusin heller. Vems mormor? är en lättläst och träffsäker bilderbok för de allra minsta barnen. Boken är skriven av Stina Wirsén som är känd för sina älskvärda, verklighetsförankrade och pedagogiska barnböcker.

Vems mormor? finns tillgänglig som e-bok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Pippi Långstrump

Pippi Långstrump bok på StorytelAstrid Lindgren är Sveriges mest älskade barnboksförfattare. I Pippi Långstrump får vi träffa hennes kanske mest kända karaktär. Pippi är en mycket unik flicka. Hon bor alldeles själv i Villa Villekulla, hon har en egen apa och en kappsäck fylld med guldpengar. Som om inte det vore nog är hon också världens starkaste tjej – hon kan till och med lyfta sin egen häst! Som grannar har hon syskonen Tommy och Annika. Med Pippi som granne blir livet mycket roligare och de är ofta ute på alla möjliga äventyr tillsammans.

Pippi Långstrump finns tillgänglig som ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Milla och Mållgan mitt i natten

Milla och Mållgan mitt i natten bok på StorytelGunilla Bergström är mest känd för sina böcker om Alfons Åberg. I Milla och Mållgan mitt i natten blir vi istället bekanta med flickan Milla och hennes låtsaskompis Mållgan. Milla ligger vaken på natten eftersom dockan Dora har svårt att somna. Allt blir mycket läskigare på natten. Ljud blir konstiga och det är så mörkt och skrämmande med alla skuggor. Som tur är kommer osynlige Mållgan till undsättning. Han är nämligen inte alls rädd för natten och kan lätt förklara alla konstiga ljud som hörs. Det här är en perfekt bok för mörkrädda barn som inte vill sova och precis som Alfonsböckerna är den vackert illustrerad av författaren själv.

Milla och Mållgan mitt i natten finns tillgänglig som både e-bok och ljudbok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

Bajsboken

Varför bajsar man egentligen och vad är en prutt? Med glimten i ögat skriver Pernilla Stalfelt både humoristiskt och informativt om bajs och allt som hör till. Bajsboken lär dig och ditt barn allt ni vill veta om bajs och kan säkert underlätta vid toaletträning. Hela boken är vackert illustrerad med färgglada teckningar och bjuder även på egenkomponerade dikter och sånger som kan göra bajsandet extra roligt. Här råder definitivt fnittervarning för både vuxna och barn!

Bajsboken finns tillgänglig som e-bok på Storytel.

Hör/läsa gratis på Storytel

På Storytel kan du alltså hitta alla dessa böcker och många, många fler. Om du saknar användarkonto hos Storytel kan du prova streamingtjänsten gratis i 14 dagar. Då har du gott om tid på dig att ta reda på om det enorma utbudet passar dig och ditt barn, utan att behöva spendera en enda krona.