Ljudböcker har blivit alltmer populära de senaste åren. Det gäller även bland barn och allt fler barnböcker finns nu i ljudboksformat hos de stora streamingtjänsterna. I den här listan har vi samlat de enligt vårt tycke 10 bästa ljudböckerna för barn i alla åldrar.

Alla dessa böcker och många fler finns tillgängliga via streamingtjänsterna Bookbeat, vilka alla erbjuder gratis testperioder på 14 dagar. Prova gärna någon av streamingtjänsterna själv för att se om utbudet passar dig och ditt barn.

Kaninen som så gärna ville somna

Kaninen som så gärna ville somna ljudbok StorytelHar ditt barn svårt att somna på kvällen? Kaninen som så gärna ville somna är en fantastisk och unik godnattsaga som hjälper ditt barn att finna nattro. I boken följer vi Kalle Kanin som inte kan somna hur mycket han än försöker, så hans mamma tar med honom på en magisk resa. Han träffar olika personer som alla hjälper honom att slappna av och slutligen somna. Författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin är beteendevetare och expert på barns sömnbeteenden. Han använder ett språk och en pedagogik som barnen lätt tar till sig och som guldkant ramas historien in av intressanta och levande figurer. Kaninen som så gärna ville somna har blivit internationellt erkänd som en av världens bästa och mest användbara barnböcker.

Lyssna gratis på Bookbeat

Kalas, Alfons Åberg!

Kalas Alfons Åberg ljudbok StorytelAlla barn älskar tårtkalas! I den här delen av Gunilla Bergströms älskade bokserie om Alfons Åberg fyller Alfons år och faster Fiffi ska ordna kalas. Egentligen vill Alfons bara bjuda sina bästa vänner Milla och Viktor men både faster och pappa tycker att alla barn på gatan ska få vara med. Det blir mycket stök och bak inför kalaset och Alfons hjälper gärna faster Fiffi med alla förberedelserna. Kalas, Alfons Åberg! är en bok som passar alla barn men är kanske speciellt passande inför ett stundande födelsedagskalas.

Lyssna gratis på Bookbeat

Sally och Sigge

Sally och Sigge ljudbokBokserien om shetlandsponnyn Sigge och hans stall har länge varit populär bland hästälskande barn. I den här boken får vi återigen stifta bekantskap med Sigge, Sam och de andra hästarna i stallet liksom de personer som rider och arbetar där. Hästen Nanou har alltid haft ett dåligt humör men nu börjar hon bli riktigt aggressiv. Ridläraren Ingela tycker att Nanou ska ta ett års timeout och istället får den nya ponnyn Sally vikariera. Hon blir snabbt omtyckt bland alla barnen men allt är inte idylliskt. Huvudpersonen Elina får nämligen allt större problem med Sara Li som är avundsjuk och vill få henne att sluta på ridskolan. Sally och Sigge är en mycket bra ljudbok som tar upp allvarliga teman som mobbing och samtidigt bjuder på lättsam humor.

Lyssna gratis på Bookbeat

Sune i Ullared

Sune i Ullared ljudbok StorytelÄn en gång får vi följa med på tjejtjusaren Sunes vilda upptåg. Den här gången drar han och familjen Andersson till varuhuset Ullared där pappa Rudolf får svårt att hålla i plånboken bland alla lågprisvaror. Visst borde man köpa julklappar redan under sommaren och familjen behöver säkert 248 toapappersrullar förr eller senare. Och kan det vara så att Sune äntligen träffat sitt livs kärlek? Sune i Ullared är en av de senaste böckerna i den omtyckta serien. Handlingen röstades fram under tävlingen Barnbokskatalogen 2014 och vi bjuds som vanligt på en bok som lockar till mycket skratt och som man verkligen kan känna igen sig i.

Lyssna gratis på BookBeat

Modemysteriet

Modemysteriet ljudbok StorytelI den 25:e delen av bokserien om LasseMajas detektivbyrå är det dags för modevisning i den lilla staden Valleby. Den världskände modeskaparen Jean-Pierre är på besök för att utse stadens bäst klädda invånare. De lyckliga vinnarna belönas med en exklusiv resa till modestaden Paris så konkurrensen är stor och alla jobbar hårt för att vinna. Mitt under planeringen av den storslagna modeshowen kidnappar någon Jean-Pierres älskade katt Lulu och han blir så bedrövad att han inte längre kan arbeta med showen. Till råga på allt försöker kidnapparen utpressa honom med hotbrev. Det här fallet måste Lasse och Maja genast lösa för både Jean-Pierres och hela Vallebys skull!

Lyssna gratis på Bookbeat

Sune i fjällen

Sune i fjällen ljudbok StorytelSune i fjällen är den tredje Sune-boken som filmatiserats, vilket säger en hel del om bokseriens popularitet. Den här gången är det inte bilsemester utan fjället som gäller. Sunes stora kärlek Sophie har nämligen blivit förtjust i den tuffe Santos och valt att spendera sportlovet tillsammans med honom. Det kan Sune förstås inte tåla och han övertalar snabbt familjen Andersson att åka till samma skidort. Där gör han allt han kan för att sabotera för Santos och Sophie. Samtidigt är det mycket humor runtomkring eftersom ingen i familjen kan åka skidor eller passar in bland de andra besökarna. Precis som de andra böckerna om Sune är Sune i fjällen välskriven med glimten i ögat och passar barn i alla åldrar.

Lyssna gratis på Bookbeat

Musse och Helium: Jakten på Guldosten

Musse och Helium ljudbok StorytelDen här ljudboken är exklusiv för BookBeat och kan alltså inte hittas någon annanstans. Musse och Helium: Jakten på Guldosten handlar om de två små mössen Musse och Helium som lever ett bra liv i Människovärlden. En dag faller de plötsligt ner i ett hål under byrån och hamnar i en helt annan, för dem okänd, värld. Där blir de sedda som hjältar av de andra djuren och får det svåra men mycket viktiga uppdraget att hitta den mytomspunna Guldosten. Utan Guldosten riskerar nämligen Djurvärlden att gå under. Musse och Helium: Jakten på Guldosten är en unik ljudboksserie som använder sig av flera uppläsare och musik för att skapa en levande atmosfär som små barn lär älska.

Lyssna gratis på Bookbeat

Pettson och Findus – Pannkakstårtan

Pettson och Findus Pannkakstårn ljudbok StorytelPettson och Findus – Pannkakstårtan är den första boken i den omtyckta och klassiska bokserien. Katten Findus tycker så mycket om att fylla år att han bestämt sig för att fira med ett kalas hela tre gånger om året. Den här gången vill han att gubben Pettson ska göra en hemlagad pannkakstårta, vilket blir svårare än Pettson trott. Mjölet är nämligen slut så han måste ta sig till handelsboden för att köpa mer, men cykeln fungerar inte och går inte att reparera utan verktygslådan som är inlåst och nyckeln har kommit bort… Sven Nordqvists bok om Pettson och Findus är precis lika omtyckt av barn idag som den var vid utgivningen 1984 och lämpar sig minst lika bra som ljudbok.

Lyssna gratis på Bookbeat

Aja baja, Alfons Åberg

Aja baja Alfons Åberg ljudbok StorytelPappa Åberg sitter och läser tidningen. Han bryr sig inte så mycket om vad Alfons leker med bara han får vara ifred, så när han ber pappa om att få låna verktygslådan är det inga problem. ”Akta dig bara för sågen”, säger pappa och fortsätter att läsa. Alfons tar fram brädor, hammare och spik och börjar arbeta. Pappa blir fundersam över allt hamrande. Vad är det egentligen Alfons bygger? Aja baja, Alfons Åberg utgavs för första gången år 1973 men har åldrats väl och erbjuder en historia alla barn kan känna igen sig i.

Lyssna gratis på Bookbeat

Tjejtjusarmästaren Sune

Tjejtjusarmästaren Sune ljudbok StorytelI den här boken måste Sune och hans familj flytta femton mil bort från den gamla staden – och bort från flickvännen Sophie. Det blir en svår omställning att börja i en ny skola och få nya klasskamrater som han inte känner. Som grädde på moset börjar Sune förälska sig i den söta tjejen Jennifer som går på hans nya skola. Men han är ju ihop med Sophie… Tjejtjusarmästaren Sune är en omskrivning av den femte boken om Sune, vilken kom ut redan 1989. Språket och vissa detaljer har blivit moderniserade för att locka dagens barn men handlingen är i stort sett densamma. Som vanligt är boken om Sune såväl charmig som rolig och passar barn i alla åldrar.

Lyssna gratis på BookBeat