Bookbeat är den senaste streamingtjänsten för ljud- och e-böcker som lanserats i Sverige. Trots att tjänsten är relativt ny erbjuds redan tusentals böcker och nya kontrakt med bokförlag skrivs ständigt. Målet är att kunna erbjuda det största och mest varierade utbudet på marknaden, och man har nischat sig in på att erbjuda såväl faktaböcker som svårfunna klassiker.

Prova BookBeat gratis i 14 dagar

Liksom många andra streamingtjänster har Bookbeat valt att erbjuda en gratis provperiod av sin tjänst. Då får man fri tillgång till alla tillgängliga böcker i såväl ljud- som e-boksformat, och andra tjänster som offlinelagring och enhetssynkronisering ingår också i provabonnemanget.

Prova Bookbeat gratis

För att testa Bookbeat gratis krävs att man har tillgång till ett kontokort, vilket för närvarande är det enda betalningsalternativet. Erbjudandet saknar bindningstid och så länge man avslutar sitt abonnemang innan utgångsdatumet finns ingen risk för debitering. Däremot får man ingen automatisk påminnelse om att provabonnemanget håller på att gå ut så det gäller själv att hålla reda på datumet.

Om Bookbeat

Tjänsten lanserades våren 2016 och ägs av koncernen Bonnier som varit en av Europas ledande bokdistributörer i över hundra år. Eftersom man har tillgång till egna bokklubbar och förlag kan Bookbeat erbjuda många exklusiva titlar som inte förekommer hos andra streamingtjänster. Detta gäller framförallt äldre och klassiska böcker i både ljud- och e-boksformat.

För att kunna använda Bookbeat behöver man ladda ner en app, vilket är helt gratis. Det finns både en Apple- och Androidversion och appen fungerar på alla nyare smarttelefoner och surfplattor. Layouten är enkel och lättnavigerad och inkluderar en startsida där man snabbt kan återuppta lyssnandet eller läsandet av den senaste boken.

Bookbeat erbjuder också möjligheten att synkronisera olika enheter med samma användare, så att man direkt hamnar på rätt ställe i boken. Det är extra användbart om man är flera i familjen som delar på en surfplatta och ofta behöver byta enhet.

Bookbeat ljudböcker

Utbudet av ljudböcker är stort och inkluderar alla tänkbara genrer, och även ovanligare böcker går att få tag på i biblioteket. Bookbeat står ut bland konkurrenterna genom att erbjuda titlar på engelska, vilket än så länge är ovanligt i branschen.

När man lyssnar på sin ljudbok är det möjligt att justera uppläsningshastigheten efter eget tycke och smak. Det kommer framförallt till sin rätt när man lyssnar på exempelvis faktaböcker och behöver göra anteckningar.

En annan bra funktion är sömnfunktionen vilken består av en timer som automatiskt stänger av sig efter en bestämd tid. Det förhindrar att man tappar bort sig i boken ifall man skulle somna under uppspelningen. Sömnfunktionen kan med fördel användas även vid andra tillfällen då man vill begränsa tiden för uppläsning.

Bookbeat e-böcker

För närvarande har Bookbeat en övervikt av ljudböcker men utbudet av e-böcker på både svenska och engelska fylls på med jämna mellanrum. En anledning till att e-böckerna är färre förklaras med att det finns en karenstid hos bokförlagen vad gäller licenser för e-böcker, och därför utkommer ljudboksvarianter oftast mycket tidigare.

Även e-böckerna finns i alla genrer inom skönlitteratur, och i appen presenteras topplistor över populära och rekommenderade böcker ur dessa. Därutöver finns mycket facklitteratur och biografier, liksom barnböcker och självhjälpsböcker. Bookbeat har alltså ett väldigt brett och djupt sortiment oavsett vilken sorts litteratur som eftersöks.

Det finns många alternativ om man vill skräddarsy utseendet på e-böckerna. Vad gäller teckensnitt finns tre olika att välja mellan och även teckenstorleken kan anpassas. Andra valbara funktioner är bakgrundsfärg och ljusstyrka. Används appen för Apple-telefoner finns också möjlighet att bestämma om sidorna ska vändas som bladen i en bok eller swipas. Det är alltså lätt att skapa en unik och personlig läsupplevelse.

Bookbeat pris

Streamingtjänsten kostar 149 kronor i form av ett månadsabonnemang som betalas i förskott. Det finns ingen bindningstid och tjänsten kan avslutas när som helst utan extra avgifter.

I månadsavgiften ingår hela det tillgängliga biblioteket inklusive facklitteratur. Bookbeat särskiljer sig genom att erbjuda obegränsad gratis offlinelagring. Det finns alltså inget maximalt antal böcker man kan ha sparade på sin enhet, utan det är endast det inbyggda lagringsutrymmet som sätter gränserna.

Förutom ett månadsabonnemang finns möjlighet att använda sig av presentkort som köps via Bookbeats webbsida. Där löses de även enkelt in och i samband med inlösen skapas ett användarkonto om sådant inte redan existerar. Efter att presentkortsperioden gått ut finns möjlighet att direkt övergå till ett vanligt tillsvidareabonnemang.

Presentkorten finns i tre valörer: 169 kronor, 449 kronor och 849 kronor. Dessa gäller under 1,3 och 6 månader varav de två längre perioderna innebär rabatterat pris.

Sammanfattningsvis står det klart att Bookbeat är en gigant bland streamingtjänsterna. Den anpassningsbara appen och de många topplistor som erbjuds garanterar en personlig läsupplevelse. Mycket krut har lagts på det sociala och det finns möjlighet att såväl betygsätta som rekommendera böcker i sociala medier, så streamingtjänsten är ett givet val om man är intresserad av att dela sin läsupplevelse med andra.

Att Bookbeat också erbjuder en gratis provperiod innebär gott om tid att ta del av det stora utbudet och en chans att testa appen i lugn och ro. Vill man snabbt komma igång finns faktiskt en del av bokutbudet presenterat på Bookbeats hemsida i form av topplistor, och det finns också en sökfunktion som täcker hela biblioteket. Det går alltså att ta reda på om tjänsten erbjuder en viss bok utan att först behöva ladda ner appen, vilket förstås är uppskattat.