Nextory är en av Sveriges populäraste streamingtjänster när det kommer till böcker. Man har investerat mycket i att kunna erbjuda ett stort och varierat bibliotek, och målet är att bli den största streamingtjänsten för ljud- och e-böcker i Sverige. Mycket fokus har lagts på användarvänlighet och appen som erbjuds fungerar med alla nyare mobiltelefoner och läsplattor, och både dess utseende och bokutbudet kan skräddarsys.

14 dagar gratis Nextory

Är man nyfiken på vad Nextory erbjuder finns möjlighet att prova streamingtjänsten gratis. Under en period på 14 dagar får man gratis tillgång till alla böcker som erbjuds, och det finns möjlighet att fritt välja mellan alla tillgängliga abonnemangen.

Efter att gratisperioden är över väljer man om abonnemanget ska avslutas eller övergå till ett tillsvidareabonnemang. Väljer man att avsluta provabonnemanget bör det göras två dagar innan utgångsdatum för att förhindra oönskad debitering.

Om Nextory

Streamingtjänsten lanserades under 2013, då under namnet E2GO och har snabbt blivit en av Sveriges största leverantörer av såväl ljud- som e-böcker. Nextory var den första streamingtjänsten som erbjöd obegränsad läsning och lyssning av böcker till en fast månadskostnad. Man erbjuder också ett brett utbud av all sorts litteratur och strävar efter att ladda upp nya böcker rekordsnabbt.

Nextory erbjuder en gratis app som kan laddas ner till såväl Apple- som Androidsystem. Man kan koppla sitt användarkonto till flera telefoner och läsplattor och därmed ha åtkomst till biblioteket på olika enheter. På så vis kan man lätt fortsätta läsa där man sist slutade ifall batteriet laddar ur på den ena enheten. Däremot kan man inte vara inloggad på flera enheter samtidigt utan är bunden till en smarttelefon eller läsplatta åt gången.

I appen går det att sortera böckerna efter författare och genre. Det finns även en aktuell topplista där de populäraste böckerna visas så att man snabbt kan upptäcka ny litteratur, och det finns möjlighet att tipsa andra om bra litteratur.

Nextory ljudböcker

Utbudet av ljudböcker är stort och förutom bästsäljare hittar man även mer okända böcker. Streamingtjänsten erbjuder många typer av skönlitteratur som deckare och romantiska böcker, men även självhjälpsböcker och mängder av facklitteratur. Nextory skryter också med ovanligt många kokböcker vilka annars är svåra att få tag i i digitala format. Utbudet uppdateras ständigt så även om man är en riktig bokslukare finns alltid nyheter att ta sig an.

Det finns möjlighet att placera ut bokmärken medan man lyssnar på ljudböckerna. Extra användbart är det om man lyssnar på facklitteratur, då bokmärkesfunktionen i viss mån kan ersätta skrivna anteckningar.

Ljudboksläsaren minns automatiskt var man senast befann sig i boken och fortsätter där man sist avslutade. Det finns också en sömnfunktion ifall man vill lyssna på ljudböcker nattetid och tror att man kommer somna. I så fall startar appen en timer som stänger av boken efter en viss tid och det skapas även ett bokmärke så att man vet ungefär var man befann sig när man somnade.

En annan funktion är valet mellan flera olika uppläsningshastigheter vilket är till stor hjälp när det kommer till barnböcker., speciellt de som riktar sig mot mindre barn. Även vid receptljudböcker kan en lägre hastighet vara oumbärlig när det är mycket att hålla reda på i köket.

Nextory e-böcker

Biblioteket av e-böcker är enormt stort och inbegriper alla genrer. När man väljer bland böckerna finns möjlighet att direkt klicka sig vidare till andra böcker av samma författare. Det går alltså mycket lätt att exempelvis hitta andra romaner i en bokserie.

En ovanlig men uppskattad funktion är möjligheten att söka i e-böckerna. Detta är framförallt användbart när man läser facklitterära e-böcker och Nextory erbjuder också en överstrykspenna för att markera viktiga delar av texten. Dessutom kan man skriva egna anteckningar gällande olika avsnitt eller meningar. Precis som för ljudböckerna finns möjlighet att placera ut bokmärken för att lätt hitta till intressanta delar av texten.

Beroende på vilken app man använder finns mellan fem och nio teckensnitt att välja mellan, liksom två teckenstorlekar och alternativen fungerar för de flesta böcker. Nextory passar därför både personer som har behov av att anpassa texten på grund av exempelvis synfel, och de som är ute efter en personlig och skräddarsydd upplevelse.

Någonting som särskiljer Nextory är att illustrerade böcker som kok- och bilderböcker finns i pdf-format. Det innebär att bilderna har fasta positioner gentemot texten vilket gör att man kan använda zoomfunktionen utan att texten hoppar omkring. Nackdelen är att dessa böcker inte har några alternativa teckensnitt utan man får nöja sig med vad som används i pdf-filen.

Nextory priser

När det kommer till abonnemang finns det tre olika att välja mellan. Dessa är indelade i bas, standard och premium och erbjuder olika utbud av böcker. Alla abonnemang innebär obegränsad läsning och lyssning och även möjligheten att ha upp till tre böcker tillgängliga för offlineläsning.

Basabonnemanget

Basabonnemanget kostar 99 kronor i månaden och innebär att man får tillgång till tusentals av de böcker som erbjuds. Undantag är nyutkomna böcker och mer ovanliga titlar, liksom fack- och affärslitteratur. Abonnemanget riktar sig alltså mot personer som har ett grundläggande läsbehov och är intresserad i ett brett utbud av de vanligaste genrerna.

Standardabonnemanget

Standardabonnemanget kostar 199 kronor i månaden och erbjuder tusentals fler böcker än vad som är tillgängligt i bas. Även här ingår främst skönlitteratur och självhjälpsböcker men man får också tillgång till nyutkomna titlar direkt de publiceras av bokförlagen. Abonnemanget är alltså utmärkt om man vill vara med och läsa de allra senaste och populäraste böckerna direkt de kommer ut.

Premiumabonnemanget

Premiumabonnemanget kostar 249 kronor i månaden och då ingår hela Nextorys sortiment. Det innebär att man förutom nyare och äldre skönlitteratur får tillgång till fackböcker, vilket passar den som läser varierat och ofta eller studerar.

Nextory är alltså en bra streamingtjänst om man är ute efter variation och användarvänlighet. Eftersom det finns många alternativ vad gäller apparnas utseende och bibliotekets utbud är det lätt att skräddarsy sin ideala läsupplevelse. Att Nextory erbjuder 14 dagar gratis innebär att man har gott om tid på sig att själv prova hur tjänsten fungerar, och en chans att bläddra igenom biblioteket för att se om det passar ens egna intressen och läsmönster.