Många hade länge väntat på att Apple också skulle komma ut med en egen streamingtjänst när de, 30 juni 2015,  lanserade Apple Music. Apple har länge varit ledande på musikmarknaden när det kommer till försäljning av enskilda låtar och album via iTunes. Med sin abonnemangsbaserade musiktjänst Apple Music tog de nästa steg.

Vi har tagit en närmre titt på Apple Music som exempellvis vilken musik de erbjuder och vilka extrafunktioner Apple har som andra musiktjänster inte erbjuder.

Apple Music gratis i 3 månader

Först vill vi uppmärksamma dig på att du kan prova Apple Music helt gratis. Till skillnad från konkurrenten Spotify, som ger kunder 1 månad gratis, erbjuder Apple Music sina användare hela 3 gratismånader.

Provperioden hos Apple Music är 100% gratis. Du binder dig inte till något när du signar upp för musiktjänsten och du kan säga upp ditt abonnemang när helst du vill. När provperioden på 3 månader är över fortsätter abonnemanget till normalpriset på 99 kr/månad (49 kr/månad om du är student).

Få Apple Music gratis i 3 månader

Studierabatt på Apple Music

Är du studerande har du också fördelar som kund hos Apple Music. Som studerande kan du nämligen få Apple Music till halva månadspriset + de första 2 månaderna gratis. Detta är något som ingen av de andra musiktjänsterna erbjuder sina kunder.

Musiktjänsten

Nu vet du lite om hur du kommer igång med Apple Music så nu dyker vi ned lite i urvalet av musik och funktioner som musiktjänsten erbjuder.

Artister och musik

Apple har över 30 miljoner olika låtar tillgängliga på sin streamingtjänst. Det är inte fler än de andra streamingtjänsterna utan ungefär detsamma. Apple kan däremot erbjuda Taylor Swift som kontroversiellt nog valde att ta bort sina låtar från Spotify med motiveringen att artister erbjuds dåliga villkor. Taylor Swift har sagt att hon tycker det  kändes rätt att först ge ut sin musik till streaming på Apple Music.

Radio

Utöver ett stort urval av låtar har Apple, efter att ha köpt upp  Beats by Dre, också tagit över radiostationen Beats 1 som därför är tillgänglig för Apple Musics kunder. Det är en radiostation som sänder direkt från Los Angeles, New York och London 24 timmar om dagen. De tre värdarna på Beats 1 är Zane Lowe, Ebro Darden och Julie Ardenuga och de spelar den nyaste musiken samt intervjuar de största stjärnorna.

Unika funktioner

Det är svårt att skilja sig från mängden som musiktjänst men Apple har lagt ned en hel del arbete på att vara lite anorlunda. Utöver deras redan kända märke har de ett par funktioner som är unika för musik och musikstreaming och som inte har använts tidigare. Funktionerna beskrivs nedan.

Connect

Med Connect får du en unik inblick i artistens värld. Connect är en plattform där artisterna på Apple Music har möjlighet att dela med sig av sina historier om hur deras sånger kom till komplett med video och bilder från de nyaste inspelningarna och mer. Du kan få en mycket mer detaljerad inblick i musik och de låtar du lyssnar på hos Apple Music.

Beats 1 Radio

Som nämnts är Beats 1 en radiostation som Apple tog över när de köpte upp Beats by Dre. Det är en unik radiostation där musik är i 100% i fokus 24/7. Det är de tre radioveteranerna Zane Lowe (Los Angeles), Ebro Darden (New York) och Julie Ardenuga (London) som har ansvaret för att hålla den höga kvaliteten på innehållet i topp. De tre finns i 3 olika städer i världen men har gemensamt att de alla vet otroligt mycket om musik.

Andra funktioner

Utöver de unika funktionerna du får hos Apple Music finns det självklart också ett par välkända funktioner som du ser även hos andra musktjänster. Det kan ju vara så att du inte har använt dig av en musiktjänst tidigare så vi går också igenom dessa funktioner nedan.

Offline lyssning

Som prenumerant har du möjlighet att ladda ned all din musik och alla dina spellistor för att kunna lyssna på dem offline. Det innebär att du kan lyssna till din favoritmusik även när du inte har internetuppkoppling som exempelvis på semestern eller i områden utan mottagning.

Biblioteket

I biblioteket finns all din musik, dina artister, spellistor och album samlade på ett ställe. Det är här du får en överblick över din musik och det är lätt att få en överblick med den fantastiska designen som Apple Music har. Det är också här du väljer vad du vill ladda ned för att sedan kunna lyssna på offline.

”För dig”

För dig är en häftig funktion och en som jag blev mycket glad över när jag tröttnade lite på min vanliga musik. Funktionen föreslår ett nytt album du bör lyssna till baserat på vad du har sparat i ditt bibliotek och vad du senast lyssnat till. Den kommer också med flera förslag om låtar som kan vara något för dig.

Browse och sök

Browse ger dig en överblick över nyheter, originellt innehåll och populära sånger, album och artister. Utöver det kan du också hitta TV och film som du kan se som abonnent på Apple Music.

Sökfunktionen är en av de bästa jag har sett hos en musiktjänst för att den är så intuitiv. Den kommer med förslag direkt när du börjar söka. Den föreslår matchningar baserade på det ord du skriver och vad som är mest populärt relaterat till det ordet.

Apple Music pris

Priset på Apple Music kan indelas i 3 olika abonnemang. Priset skiljer sig inte så mycket från andra musiktjänster så det är urvalet av musik och funktioner som gör valet åt dig.

Vanligt abonnemang

Pris: 99 kr/månad.

Det vanliga abonnemanget kostar 99 kr per månad och ger dig tillgång till alla funktioner hos Apple Music. Du kan prova tjänsten gratis i 3 månader utan bindningstid.

Studieabonnemang

Pris: 49 kr/månad.

Studieabonnemanget kan du få om du är studerande på en godkänd utbildning i Sverige eller utomlands. Det kostar bara 49 kronor per månad och du kan också få de 3 första månaderna gratis.

Familjeabonnemanget

Pris: 149 kr/månad.

Familjeabonnemanget är till för flera personer på samma adress. Ni kan vara upp till 6 personer på samma familjeabonnemang och detta för endast 149 kronor per månad så det finns mycket pengar att spara.

Få Apple Music gratis i 3 månader

Nu har du förhoppningsvis mer koll på Apple Music och kanske har du lust att prova tjänsten. Du är välkommen att ställa frågor i kommentarsfältet.