Genväg: Få en svensk IP-adress utomlands med HideMyAss

När vi är ute och reser går vi ofta miste om allt som sänds på svensk TV eller missar ett par avsnitt av den serie vi följer på exempelvis Viaplay, HBO Nordic eller Netflix.

För att du överhuvudtaget ska ha möjlighet att se sändningar från svensk TV eller från en svensk streamingstjänst måste du ha 2 saker:

  • En anslutning till internet utomlands
  • Tillgång till svensk TV online eller via en streamingtjänst.

Om du har båda delarna kan du hoppa direkt till avsnittet som guidar dig till hur du ser svensk TV utomlands.

Internet utomlands

För att du överhuvudtaget ska ha möjlighet att se sändningar från svensk TV eller från en streamingtjänst måste du ha en internetuppkoppling. Detta kan du ordna på flera sätt.

Roam-like-home (det säkra alternativet)

Det här är alternativet du ska välja om du vill vara säker på att ha en internetuppkoppling.

Det enklaste sättet att få tillgång till det här alternativet är att skaffa ett roam-like-home-abonnemang för mobil. Det ger dig möjlighet att ansluta till internet och att använda så mycket data du vill utomlands som en del av ditt fasta abonnemangspris.

Wi-Fi (gratisalternativet)

Det här alternativet ska du välja om du inte vill betala för internet utomlands.

Du kan hitta allt fler caféer, resturanger och offentliga platser utomlands som erbjuder gratis WiFi. De vanligaste platserna du kan hitta gratis WiFi är på det hotell du bor eller hos närmsta café, McDonalds eller Burger King. Där får du oftast en bra internetuppkoppling.

Utländskt SIM-kort (en alternativ metod)

Det här alternativet ska du välja om du inte vill ändra ditt nuvarande mobilabonnemang.

Det tredje alternativet är att skaffa ett utländskt SIM-kort. Det är möjligt att köpa ett SIM-kort med x antal gigabyte data på som du sedan fritt kan använda i det aktuella landet. Du kan köpa ett sådant kort i en lokal kiosk eller på en stormarknad samt i telefonbutiker. Du kan också fuska lite hemmifrån och beställa ett gratis SIM-kort från Lebara och tanka det med en summa som passar dig.

Nu när du har internet utomlands kan vi gå vidare till nästa punkt.

Tillgång till TV och streaming online

För att kunna se svensk TV eller streama utomlands online måste du ha tillgång till TV-kanaler från det svenska TV-utbudet online eller till en svensk streamingtjänst.

Om du vill se live-sport, de största svenska TV-kanalerna eller film och serier från en streamingtjänst måste du ha ett konto hos dem. Nedan hittar du några av de streamingtjänster som har det största utbudet, inklusive live-TV, sport,  film och serier samt som erbjuder on demand:

Svensk IP-adress utomlands

Nu till det viktigaste – hur kan du se svensk TV utomlands?

För att kunna se svensk TV utomlands måste du ha en svensk IP-adress. En IP-adress är en adress precis som din bostadsadress, den är unik för dig och talar om var du befinner dig.

Anledningen till att du inte kan strema innehåll från Viaplay via en utländsk IP-adress är för att dens om äger rättigheterna  till innehållet har ställt som krav att innehållet bara ska kunna streamas i Sverige.

Så för att du ska kunna se live-sport, film  eller serier online på exempelvis Viaplay när du är utomlands måste du göra det via en svensk IP-adress.

Så här ser du svensk TV utomlands

För att få en svensk IP-adress när du är utomlands ska du registrera dig hos en såkallad VPN-tjänst. En VPN-tjänst kan hjälpa dig med att byta den utländska IP-adressen du har till en svensk IP-adress.

Det finns många VPN-tjänster som fungerar mycket bra. Själv rekommenderar jag tjänsten Hidemyass.com. Den använder jag själv när jag är utomlands och den är mycket stabil. Du kan se videon här nedan eller scrolla förbi den och få en guide via text.

  1. Skapa ett konto på Hidemyass.com (30 dagars öppet köp)
  2. Installera deras mjukvara på den enhet du önskar streama från.
  3. Öppna programmet och logga in med ditt användarnamn och lösenord.
  4. Välj det land vars IP-adress du vill ha (Sverige) och välj sedan ‘connect’.
  5. Nu kan du se svensk TV, film och serier från alla svenska streamingtjänster och från det svenska utbudet så mycket du vill under tiden du är utomlands.

Stöter du på problem eller har du frågor så tveka inte att skriva till oss i kommentarsfältet.