Att du har hittat till vår sida beror sannolikt på att du är osäker på vilken streamingtjänst för ljudböcker och e-böcker du ska välja. Vi har samlat in och sammställt information om Storytel, BokkBeat och Nextory för att hjälpa dig att göra ditt val.

Vi har tittat på tjänsternas urval, pris och användarvänlighet och har avslutningsvis dragit en slutsats baserat på samtliga kategorier (gå direkt till slutsatsen).

Urval

Det första vi har titat på är urvalet av boktitlar. För att få en rättvis jämförelse har vi valt ut 30 bästsäljande böcker för 2016 och undersökt hur många av dem varje tjänst har. Nedan kan du se hur många av de 30 böckerna som varje tjäsnt erbjuder.

  • Storytel: 10 av 30
  • BookBeat: 13 av 30
  • Nextory: 12 av 30

Som du kan se har de tre tjänsterna ungefär en tredjedel av de 30 bästsäljande böckerna i sitt urval. BookBeat är den tjänst som har flest men skillnaden är så liten att det är svårt att, utifrån detta, dra någon välgrundad slutsats om vilken tjänst som har det största utbudet.

Uppmärksamma också att ovanstående gäller svenska titlar. Hade vi inkluderat engelska titlar så hade det sett annorludna ut då både Storytel och BookBeat även har engelska böcker men Nextory inte har det.

(Svag) vinnare: BookBeat

Priser

Nästa punkt att titta närmare på är priset för tjänsterna. Storytel och BookBeat erbjuder båda ett sorts abonnemang vardera medan Nextory erbjuder 3 olika sorters abonnemang. Om man räknar på det abonnemang hos Nextory som mest liknar det hos de andra tjänsterna blir priserna följande:

  • Storytel: 169 kr/månad
  • BookBeat: 149 kr/månad
  • Nextory: 169 kr/månad

Dvs. samma pris för Storytel og Nextory och de erbjudar en 14 dagar gratis prova. Bookbeat erbjudar 1 månads gratis prova och kostar bara 149 kr./månad.

De andra två abonnemangen hos Nextory är ett silverabonnemang för 99 kr/månad och ett familjeabonnemang för 199 kr/månad. Med ett silverabonnemang får du bara tillgång till böcker som är mer än 6 månader gamla. Med familjeabonnemanget har du möjlighet att streama till 4 olika enheter samtidigt.

Även om alla tre tjänsternas abonnemang kostar nästen lika mycket är Bookbeat vinnaren i denna kategori eftersom de erbjuder en gratis prova på 1 månad.

Vinnare: Bookbeat

Användarvänlighet

Efter att ha kikat på urval och pris är det nu är det dags att titta närmre på användarvänligheten. Huruvida en tjänst är användarvänlig eller inte kan vara mycket subjektivt. Vi har ändå försökt att vara så objektiva som möjligt när det gäller design, funktion och den plattform som tjänsterna använder.

Design

Alla tre tjänsterna har en mycket användarvänlig design. De är alla lätta att förstå och enkla att använda. Därför är det också svårt att utse en vinnare när det gäller just design.

Funktioner

Samtliga tjänster har ett flertal användbara funktioner. Exempelvis kan du ladda ned ljud- och e-böcker så att du kan läsa dem offline. De har också alla en sleep-funktion och du kan ändra utseende i appen (exempelvis teckenstorleken) när du läser e-böcker.

Plattform

För att använda tjänsterna behöver du ladda ned en app till din smartphone så att du kan lyssna på/läsa böckerna. Alla tre tjänsterna har en app till såväl andriod som till iOS men det är bara Storytel som har en app till windowsbaserade telefoner.

Storytel vinner således kategorin användarvänlighet då de är den enda tjänsten som tillhandahåller en app för windowsbaserade telefoner.

Vinnare: Storytel

Slutsats

De tre streamingstjänsterna vinner alltså en kategori var, därför är det svårt att utse en slutgiltig vinnare i vårt test.

Vilken tjänst du ska välja beror i hög grad på vilka behov du har. Om du nöjer dig med att inte ha de nyaste böckerna i ditt utbud, eller om ni är en hel familj som vill använda tjänsten, är Nextory rätt val för dig. Har du en windowsbaserad telefon ska du istället välja Storytel.

När det kommer till urval är det svårt att avgöra vilken av tjänsterna som har det största och bästa utbudet. Ett bra råd är att därför att prova de olika tjänsterna för att själv få en överblick och kunna avgöra vilken tjänst som du trivs bäst med. Alla 3 tjänsterna går att prova gratis i 14 dagar utan bindningstid. Du kan alltså säga upp ditt abonnemang efter 14 dagar om du inte längre är intresserad av att använda tjänsten och betalar inget för den tiden du har provat den.

Här kan du prova BookBeat gratis i 14 dagar:

Prova BookBeat gratis i 14 dagar

Här kan du prova Storytel gratis i 14 dagar:

Prova Storytel gratis i 14 dagar

Har du några frågor är du varmt välkommen att ställa dem här nedan i kommentarsfältet.