De flesta av oss tycker bäst om att se film och serier när vi själva har tid. Därför är det smidigt att ha ett abonnemang hos en streamingtjänst så som Viaplay eller Netflix. Men vilken av dem är bäst och vilken ska du välja? Vi hjälper dig. Nedan har vi gjort en jämförelse mellan de två tjänsterna gällande utbud, pris och användarvänlighet.

→ Gå direkt till slutsatsen

Utbud

Det viktigaste och mest relevanta att jämföra är streamingtjänsternas utbud. Båda tjänsterna har ett stort urval av filmer och serier i många olika kategorier och genres.

För att kunna göra en rättvis jämförelse har jag valt att använda mig av IMDb’s (International Movie Database) lista över de mest populära filmerna 2014. Jag har sedan undersökt hur många av de 50 filmerna som finns tillgängliga hos Viaplay respektive Netflix. Detsamma har gjorts för serier och där jag har använt listan över de mest populära serierna.

Film

 • Viaplay: 12 av de 50 filmerna på IMDb’s bästa filmer 2014
 • Netflix: 10 av de 50 filmerna på IMDb’s bästa filmer 2014

Viaplay har inte bara flest antal filmer från den utvalda listan utan har också ett stort utbud av svenska filmsuccéer eftersom det är en svensk streamingtjänst. En kategori där Netflix inte är så starka.

Serier

 • Viaplay: 11 av de 50 serierna från IMDb’s mest populära TV-serier
 • Netflix: 26 av de 50 serierna från IMDb’s mest populära TV-serier

Här är det också viktigt att ha i åtanke att Netflix har ett stort utbud av originalfilmer och serier som andra streamingtjänster inte har tillgång till. Å andra sidan har Viaplay ett stort utbud av nordiska serier och reality-program, något som Netflix inte har tillgång till.

Vinnare: Netflix

Pris

Båda tjänsterna ger dig möjlighet att välja mellan flera olika sorters abonnemang. För att göra en jämförelse mellan de två har vi valt ut de två abonnemang som är mest lika varandra.

Viaplay erbjuder 2 abonnemang. Det ena kostar 89 kr/månad och ger dig tillgång till deras utbud av filmer och serier i HD-kvalitet. Det andra abonnemanget ger dig dessutom tillgång till tjänstens utbud av sport och sportevenemang till en kostnad av 269 kr/månad. Du får streama på upp till två olika skärmar samtidigt med båda abonnemangen.

Netflix ger dig möjligheten att välja mellan tre olika abonnemang. Abonnemangens pris är som följer: 79 kr/månad (streaming på 1 skärm i SD-kvalitet), 89 kr/månad (streaming på 2 skärmar i HD-kvatlitet) och 119 kr/månad (streaming på 4 skärmar samtidigt i Ulta HD-kvalitet).

De två abonnemangen som är mest lika varandra är de som kostar 89 kr/månad. Det är alltså ingen skilland i pris mellan de två tjänsterna.

Vinnare: Oavgjort

Användarvänlighet

Den kanske mest avgörande faktorn för jämförelsen är användarvänligheten hos de två tjänsterna. Det är flera saker att ta i beräkning för att utvärdera användarvänligheten. De saker jag har valt att titta närmre på är : enheter, startsidan, sökning och kategorier.

Enheter (tillgänglighet)

En viktig del av användarvänlighet är hur tillgänglig en tjänst är. Alltså på vilka enheter och skärmar det är möjligt att streama tjänsten. Både Viaplay och Netflix har applikationer till vissa utvalda enheter.

Viaplay

 • Smart-TV (Samsung, LG, Panasonic)
 • Apple-TV
 • Chromecast
 • Playstation
 • Xbox
 • Android
 • iOS

Netflix

 • Smart-TV (Samsung, LG, Panasonic, Phillips, Grundig, Sony, Toshiba)
 • Apple-TV
 • Chromecast
 • Playstation
 • Wii
 • Xbox
 • Android
 • Windows
 • iOS

Netflix har en liten fördel över Viaplay här eftersom Netflix finns tillgängligt till fler enheter. Viaplay går dock att streama på de vanligaste och mest populära enheterna.

Vinnare: Netflix

Användargränssnitt

Själva användargränssnittets funktionalitet är viktigt för det slutgiltiga intrycket av användarvänligheten. Vi har kikat på båda tjänsternas användargränssnitt på webben och i appen.

Det är några skillnader i tjänsternas design men i grunden är de båda tjänsterna mycket överskådliga. På startsidan kan du se vilka filmer och serier du senast har sett så att du kan fortsätta där du slutade. Under den kategorin får du en lång rad filmer och serier sorterade via genre.

Vinnare: Oavgjort

Sökning och kategorisering

Sökmöjligheten hos Viaplay och Netflix skiljer sig åt men har i grunden samma funktion. Hos Viaplay hittar du en drop down-lista när du börjar skriva i sökfältet. Hos Netflix sorteras resultaten som på startsidan. Därmed kan vi konstatera att det inte finns några stora skillnader i sökresultaten.

När det gäller kategorisering är skillnaderna större. Netflix har delat in sitt innehåll i flera annorlunda och specifika kategorier vilket gör deras sökfunktion mer effektiv. Det innebär att när du söker efter filmer och serier som inte finns hos Netflix föreslås du automatiskt liknande filmer och serier. Här halkar Viaplay efter lite med en inte fullt så fiffig sökfunktion.

Vinnare: Netflix

Slutsats

Netflix är den slutgiltiga vinnaren i den här jämförelsen. Detta till följd av sin innovativa sökfunktion och kategorisering , sitt fantastiska utbud av originalproduktioner och möjligheten att välja mellan flera abonnemang. Viaplay är dock överlägsen när det kommer till svensk film och reality-TV. Dessutom har de fler av blockbuster-filmerna.

Ska vi vara ärliga så har båda tjänsterna ett förstaklassigt utbud så den avgörande faktorn när du ska välja är vad just du söker. Om du vill ha nya filmer och ett svenskt utbud så är det Viaplay du ska välja. Om du istället söker en riktigt fiffig sökfunktion, fler kategorindelningar samt ett stort utbud av egenproducerat material så är det Netflix du ska välja.

Nu är det upp till dig vilken streamingtjänst du vill använda dig av. Är du fortfarande osäker kan du testa båda tjänsterna. Du kan nämligen prova Viaplay gratis i 14 dagar och Netflix gratis i hela 30 dagar.

Om du vill prova Viaplay kan du göra det gratis i 14 dagar via nedanstående länk. Du förbinder dig inte till något fortsatt abonnemang.

Prova Viaplay gratis i 2 veckor

Netflix erbjuder också en provperiod. Precis som med Viaplay förbinder du dig inte till något fortsatt abonnemang.

Prova Netflix gratis i 1 månad

Har du frågor, vill du lämna ett meddelande eller om du vill dela med dig av dina erfarenheter av Viaplay och Netflix så kan du skriva en kommentar här nedan.