Storytel var den första streamingtjänst för böcker som lanserades i Sverige. Det innebär att man haft lång tid på sig att finjustera alla funktioner och skriva kontrakt med många stora bokförlag. Slutresultatet blir en streamingtjänst med brett utbud och unika funktioner som inte går att finna på resten av marknaden.
14 dagar gratis Storytel
För att personer som är nyfikna på vad streamingtjänsten har att erbjuda finns möjlighet att prova Storytel gratis. Gratisperioden varar i 14 dagar och är en fullversion som ger åtkomst till hela boksortimentet.
Man får alltså tillgång till alla funktioner som erbjuds, inklusive möjligheten att ladda ner filer för offlinevisning. Om man inte väljer att avsluta sitt abonnemang efter gratisperioden övergår det automatiskt till ett tillsvidareabonnemang som debiteras månadsvis.
Om Storytel
Streamingtjänsten såg dagens ljus 2005. Då kallade man sig för Bokilur för att visa att det handlade om just en ljudbokstjänst. Namnet visade sig fungera mindre bra i internationella sammanhang, så under 2007 föddes idén att kalla tjänsten för Storytel vilket helt enkelt är en internationalisering av det ursprungliga namnet.
Liksom andra streamingtjänster erbjuder Storytel både en Apple- och Android-app som kan laddas ner gratis via smarttelefonens app-butik. Unikt för streamingtjänsten är att man är den enda som erbjuder en app även för Windowstelefoner, en funktion som lanserades i slutet av 2012 och som lockar en kundkrets som inte tidigare haft tillgång till streamande böcker.
Windows-appen ger också möjlighet att använda sig av Storytel på datorn så länge operativsystemet är Windows 8 eller 10. Man är alltså inte låst till att använda sig av smarttelefon eller surfplatta för att få tillgång till böckerna.
Storytel ljudböcker
Ljudbokstjänsten utmärker sig genom att erbjuda många exklusiva titlar. Målet är att kunna erbjuda både ljud- och e-boksformat av alla titlar som Storytel köpt in, men ibland går det bara att få tag i e-boken. Det har man löst genom att själv läsa in efterfrågade ljudböcker vilket ger streamingtjänsten exklusiva rättigheter till de inspelade varianterna. Därför har Storytel tillgång till helt unika titlar som inte går att få tag i hos andra ljudbokstjänster.
Storytel började som en ren ljudbokstjänst och har därför samlat på sig många tusen boktitlar under åren. Såväl nyutkomna ljudböcker som äldre klassiker finns tillgängliga och Storytel har ett brett utbud av både vuxen- och barnböcker i alla genrer. Man erbjuder också många av de populäraste titlarna även på engelska.
Ljudboksappen erbjuder flera inställningar som underlättar lyssnandet. Bland annat finns en sömntimer som gör att boken automatiskt pausas efter en viss tid, vilket är bra om man lyssnar på kvällen vid läggdags. En annan smart funktion är möjligheten att öka uppläsningshastigheten stegvist ifall man tycker att uppläsaren talar lite för långsamt.
Storytel e-böcker
Utbudet av e-böcker har fortfarande inte hunnit helt ikapp, men även här erbjuder Storytel tusentals titlar. Det går att finna svårfunnen facklitteratur inom exempelvis historia och filosofi på både svenska och engelska. Därutöver finns en mängd skönlitterära verk inom alla tänkbara genrer. Oavsett om man är ute efter en nyutkommen deckare eller en klassisk Austen-bok har Storytel vad som söks.
När man läser i e-boken går det att att markera texten med överstrykspenna, och det finns också möjlighet att skriva egna anteckningar vilket framförallt kommer till sin rätt när man läser facklitteratur. Läsupplevelsen går också att göra personlig genom att ändra bakgrundsfärg och teckenstorlek och båda funktionerna har tre alternativ. Vid behov kan man också använda sig av bokmärken för att snabbt hitta tillbaka till ett intressant avsnitt.
Storytel funktioner
Tack vare att streamingtjänsten har en lång historia har man kunnat utöka och polera funktionerna i appen. Mycket tid har lagts på användarvänlighet och skapandet av en personlig upplevelse. Upptäckandet av ny litteratur uppmuntras genom lättöverskådliga presentationer och möjligheten att skicka boktips till vänner.
En populär funktion är synkroniseringen mellan olika enheter. Man kan alltså lyssna på en ljudbok på sin smarttelefon och sedan fortsätta där man slutade via sin surfplatta eller dator. I de fall en bok finns i både ljud- och e-boksformat kan man också synkronisera dessa. Det innebär att man kan växla mellan ljud- och e-bok utan att appen glömmer bort var man befann sig.
Bokhylla
Medan man bläddrar igenom Storytels utbud finns möjligheten att spara en bok till Bokhyllan. Där kan man välja att sortera böckerna efter flera olika kategorier. Till exempel finns möjlighet att sortera efter alfabetisk ordning, releasedatum eller efter huruvida boken är färdigläst eller inte.
Bokhyllan är alltså en smart funktion som gör det lätt att hålla reda på vilka böcker man har läst eller tänkt läsa. Det går lätt att växla mellan olika böcker om man skulle vilja läsa eller lyssna på flera samtidigt.
Lyssna och läsa offline
Storytel erbjuder gratis offlinetillgång till sina böcker. Så länge smarttelefonen eller surfplattan har tillräckligt mycket ledigt lagringsutrymme finns ingen gräns för det antal böcker som kan laddas ner i Apple- och Android-appen. För Windows gäller dock för närvarande en gräns på max fem nedladdade böcker samtidigt. Däremot går det utmärkt att ha ett obegränsat antal böcker igång samtidigt om man använder sig av streamingfunktionen.
Boktips
Både i appen och på webbsidan presenteras ett stort urval av olika sorters boktips. Bland annat visas förslag på vilka böcker som är populära bland andra användare, och det finns listor speciellt för ljud- och e-böcker ifall man föredrar den ena varianten.
Även de senast utgivna böckerna presenteras så man snabbt kan hitta en färsk bok, och markerar man en bok som redan lästs kommer det upp förslag på liknande böcker. Storytel har alltså gjort det mycket lätt för användaren att hitta inspiration ifall man inte riktigt vet vad man vill läsa härnäst.
Storytel pris
För 169 kronor i månaden erbjuder streamingtjänsten ett abonnemang som kallas för Storytel Unlimited, och som för närvarande är det enda alternativet. Det innebär att man får tillgång till alla böcker i biblioteket till en fast månadskostnad. Man behöver alltså inte betala extra för att exempelvis få tag i facklitteratur.
Skapandet av en användare sker antingen på Storytels webbsida eller direkt i appen. För den som har Telia som telefonbolag finns också alternativet att teckna abonnemang via dem. För att få skapa en användare hos Storytel krävs att man har ett fungerande kontokort, och man bör ha i åtanke att månadskostnaden alltid debiteras i förskott.
Som alternativ till ett tillsvidareabonnemang kan man också skaffa presentkort av olika valörer. Dessa ger full tillgång till de funktioner och böcker som erbjuds i det vanliga abonnemanget, och kan därför vara ett bra alternativ om man är ute efter en längre provperiod och inte vill binda sig.
Det finns fyra olika presentkort som gäller i 1, 3, 6 och 12 månader och månadskostnaden är alltid 169 kronor, precis som vid abonnemanget. Efter att presentkortets giltighet gått ut avslutas tillgången till Storytels utbud automatiskt. Det sker alltså ingen automatisk förnyelse och man behöver inte heller ange något kortnummer för att lösa in presentkortet.